Halutaanko kääntää katseet muualle, pois omista ongelmista?

      Kommentit pois päältä artikkelissa Halutaanko kääntää katseet muualle, pois omista ongelmista?

07.01.2010

Peter Östman

 

Kolmen suurimman puolueen kansanedustajat, Seppo Kääriäinen, Ilkka Kanerva ja Eero Heinäluoma arvioivat Verkkoapilassa, että kysymys Suomen Nato-jäsenyydestä nousee keskeiseksi teemaksi ensi vuoden kevään eduskuntavaaleissa. 

Keskustan Seppo Kääriäinen uskoo, että Nato nousee tärkeimpien vaalikysymysten joukkoon. Kokoomuksen Ilkka Kanerva puolestaan arvioi, että turvallisuuspolitiikka on seuraavissa eduskuntavaaleissa perinteistä enemmän keskiössä. Myös SDP:n Eero Heinäluoma ennakoi, että Nato on varmasti esillä eduskuntavaalitaistossa. 

On tietenkin tärkeätä, että eduskuntavaaleissa käydään kunnon keskustelua myös maamme turvallisuuspolitiikasta. On syytä pohtia, nouseeko Nato-aihe yhtä keskeiseksi teemaksi kuin arvoisat konkaripoliitikot arvioivat, jos vaikka kansalaisille tai elinkeinoelämän edustajille esitetään sama kysymys.

Eurooppalaisten suuryritysten johtajat arvioivat taannoin Financial Times -lehden haastattelussa, että alkaneen vuoden talouskasvu tulee olemaan vaisu. Markkinatilanne on edelleen hauras ja kasvu tulee olemaan nykivää. Pessimistisimmissä näkemyksissä pelätään jopa uutta taantumaa. 

Yritysjohtajien pessimismi perustuu siihen, että työttömyys tulee tänä vuonna pysymään korkealla. Yritykset puolestaan ovat haluttomia investoimaan. Pahin skenaario on, että uusi vuosi tuo uuden laman. Keskustelut työllisyydestä, työttömyydestä, syrjäytymisriskeistä, kuntien menojen voimakkaasta kasvusta eivät saa jäädä oheisteemaksi. 

Ettei vaan käy niin, että Nato-kortilla yritetään kääntää katseet pois Suomen yhteiskunnan ydinongelmista.