Israel – 70 vuotta maailman katseiden keskipisteessä

On kulunut vain reilu seitsemän vuosikymmentä Auschwitzin kansanmurhasta. Maanantaina 14 toukokuuta, on kulunut tasan 70 vuotta siitä, kun David Ben-Gurion esitti Israelin itsenäisyysjulistuksen. Muutama minuutti Ben Gurionin itsenäisyysjulistuksen jälkeen Yhdysvallat tunnustivat ensimmäisenä valtiona Israelin valtion. Useat maat seurasivat pian esimerkkiä. Mitä tekivät ympärillä olevat arabivaltiot? Egyptin, Syyrian, Libanonin, Irakin ja Jordanian joukot, yhdessä yhteisarabialaisten joukkojen kanssa, hyökkäsivät seuraavana päivänä pienen Israelin valtion kimppuun. Arabimaihin lasketaan yhteensä 21 maata, joilla on suuria maa-alueita ja luonnonrikkauksia. Israel on pieni maa, suurin piirtein Uudenmaan kokoinen ja sen pinta-ala vastaa noin yhtä prosenttia arabimaiden kokonaispinta-alasta.

70 vuotta myöhemmin Israel ja Lähi-itä on jälleen maailman katseiden keskipisteessä. Vajaa kolme vuotta sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen kongressi äänesti Barack Obaman solmiman Iranin ydinasesopimuksen puolesta, ilmoitti presidentti Trump, että hän purkaa sopimuksen. Jo helmikuussa Trump kertoi Euroopan maille, jotka ovat mukana Iran-sopimuksessa, niistä puutteista, jotka hän haluaa korjata jatkaakseen sopimuksen osapuolena.

Vuonna 1979 perustetun Iranin tasavallan ideologiana on ollut ”islamilaisen vallankumouksen vienti”. Tämä ei ole vain tyhjiä sanoa hengellisten johtajien, mullaheiden puolelta. Hallinnon johtajat manipuloivat usein suuria ihmismassoja julistamalla kuolemaa ja tuhoa USA:lle, Israelilla ja moderneille länsimaille. Tätä taustaa vasten voi jokainen kysyä itseltään miksi Iran esittelisi kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n kautta kaikki sotilaskohteensa ja salaisuutensa USA:lle? Maalle, jota iranilaiset pitävät arkkivihollisenaan.

Iranin johtajat julistavat usein, että heidän tavoitteensa on tuhota Israel. Vallankumouksen johtaja on Iranin korkein hengellinen johtaja ja valtionpäämies. Tällä hetkellä ayatollah Ali Khameinitoimii tässä tehtävässä ja hänellä on kaikkein keskeisin asema Iranin politiikassa. Khameini on myös Iranin asevoimien ja miliisin korkein komentaja. Ayatollah Khamenei julkaisi muutama vuosi sitten kirjan ”Palestina”, missä hän kertoo suunnitelmistaan tuhota Israelin valtio. Viime aikoina Iran on lisännyt läsnäoloaan Syyriassa. Israel on varoittanut, että näin tulee tapahtumaan. Muutama päivä sitten näimme, miten uhka muuttui todellisuudeksi, kun ensimmäiset 20 ohjusta laukaistiin Golanin kukkuloille, Israeliin. Syyrian maaperältä. Iranilaisten joukkojen toimesta.

Israelin tiedustelujärjestö Mossad sai hiljattain käsiinsä suuren määrän tietoa Iranin hallinnosta. Tiedot vahvistavat sen mitä sotilasasiantuntijat ovat pelänneet. Vaatimukset ydinsopimuksen muuttamiseksi tulee tästä syystä nähdä mahdollisuutena ja samalla pakottavana tarpeellisuutena, ei vaan USA:lle, vaan myös Euroopalle. Mikäli sopimusta aiotaan jatkaa pitää mm. IAEA:n pystyä tekemään niitä tarkastuksia mitä tarvitaan ja Iranin ohjusten kantomatkaa rajata. Muutoin on olemassa ilmiselvä riski sille, että Iran jatkaa ja saattaa päätökseen ydinohjelmansa ja pystyy tuottamaan ydinohjuksia, heti kun sopimus sen mahdollistaa.

Paljon on pelissä, mikäli Iran saa käsiinsä ydinaseita. Kysymys on muustakin kuin Israelin ja juutalaisen kansan kohtalosta. Pelissä on USA:n, Euroopan ja mahdollisesti koko läntisen sivilisaation tulevaisuus. Toivottavasti Euroopan johtajat ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja pitävät ihmisten elämää arvokkaampana, kuin miljarditulot, joita yhteistyö Iranin kanssa tuovat lyhyellä aikavälillä.

Peter Östman

Kansanedustaja, KD

Eduskunnan Suomi-Israel ystävyysryhmän puheenjohtaja