KD:n Östman ei kannata Valtiovarainministeri Rinteen ehdotusta kiristää pääomatulojen verotusta

      Kommentit pois päältä artikkelissa KD:n Östman ei kannata Valtiovarainministeri Rinteen ehdotusta kiristää pääomatulojen verotusta

TIEDOTE 8.10.2014

Valtiovarainministeri Antti Rinteen mukaan pääomatulojen verotuksen kiristämistä tulisi harkita. Rinne sanoi SDP:n äänenkannattajalehti Demokraatin haastattelussa että se laajentaisi veropohjaa ja loisi mahdollisuuden miettiä tuloverotuksen helpottamista.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman on täysin eri mieltä:

–          Veroasteemme on jo korkea, eikä meillä ole enää korotusvaraa. On hyvä muistaa, että kun ansiotulojen ja pääomatulojen eriytetty verojärjestelmä tuli voimaan, pääomaverokanta oli 25 prosenttia, jota on korotettu asteittain. Ero nykyisiin verokantoihin, 30 prosenttiin ja 32 prosenttiin on jo merkittävä.

Vuonna 2010 julkaistun Euroopan keskuspankin Working paper –sarjan tutkimuksen mukaan pääomaveron korotus ei toisi Suomessa enää lisää verotuloja.

–          Pääomaverokannan korotus ei ole ratkaisu valtion tulojen lisäämiseksi. Korotuksesta jäisivät jäljelle vain haittavaikutukset ja se ajaisi jo ennestään tiukoilla olevan yritystoiminnan vielä ahtaammalle, toteaa Östman.

Pääomaverokannalla on suora vaikutus pienyritysten verotukseen. Yksityisen elinkeinonharjoittajan tulo jaetaan ansio- ja pääomatulo-osuuksiin samoin kuten henkilöyhtiön tulo osakkaan verotuksessa. Pääomaverokannan korottamisen myötä pienyritysten verotus on jo kiristynyt.

Lisätietoja:

Peter Östman

+358 505121845