Peterin joulukalenteri luukku 17 – Jyrki Katainen, Kok

Kun päätin julkaista joulukalenterin, jossa esittelen kollegoitani, päätin myös tietyistä kriteereistä. Niistä yksi oli, etten esittele ketään nykyhallituksen ministeriä, vaikka minulla on hyvät suhteet useisiin heistä. Koska oma puolueeni on nyt osa oppositiota, yhteys ministereihin ei ole yhtä luonnollinen ja tiivis kuin jos olisimme hallituksessa. Siksi päätin keskittyä kollegoihin, joiden kanssa on eniten yhteyksiä päivittäisessä työssä.

Kolmantena adventtisunnuntaina teen pienen poikkeuksen. Tänään esittelemäni henkilö ei ole juuri nyt ole työtoverini, vaan heinäkuusta 2014 lähtien toiminut Suomen EU-komissaarina. Jyrki Katainen oli eduskuntapuolueen puheenjohtaja 2004-2014, valtiovarainministeri 2007-2011 ja pääministeri 2011-2014. Hänen pääministeriaikanaan opin tuntemaan Jyrkistä toisen puolen kuin minkä media näytti, tai mikä syntyi  opposition toimesta.

Tapasin Jyrkin ensimmäisen kerran 2007 Roomassa pidetyssä Euroopan kansanpuolueen ja kristillisdemokraattien vuosikokouksessa. Istuimme kokoustauolla analysoimassa suomalaista ja eurooppalaista politiikkaa sekä sitä, miten voisimme kehittää puolueittemme yhteistyötä. Pohdimme muun muassa mahdollisuutta, että voisimme toimia samassa hallituksessa. Tämä visio toteutuikin vuonna 2011.

Katainen nimettiin Kokoomuksen vaalivoiton jälkeen hallituksen muodostajaksi. Alusta lähtien kyseenalaistettiin hänen suunnitelmansa muodostaa kuuden puolueen sateenkaarihallitus. Miten voisi olla mahdollista johtaa niin monen puolueen koalitiota, jossa olisi hyvin erilaisia yhteiskunnallisia ajattelutapoja poliittisesta oikeistosta vasemmistoon?

Jo silloin koin, että kritiikki oli epäoikeudenmukaista. Mitä valinnanvaraa Kataisella olisi ollut? Kansalaiset olivat juuri sanoneet mielipiteensä eduskuntavaaleissa. Keskusta kärsi tappion vuoden 2007 vaalien rahoitusskandaalin jälkeen. Perussuomalaiset saivat jytkyn, mutta he eivät uskaltaneet lähteä hallitusvastuuseen. Eurooppa oli yhdessä pahimmista sodan jälkeisistä talouskriiseistä. Kysyn vieläkin, mikä olisi ollut vaihtoehto laajalle koalitiolle? Uudet vaalitko vain kolme viikkoa edellisten jälkeen?

Mielestäni Katainen teki oikein. Hän oli valmis ottamaan raskaan vastuun ja yritti ohjata maatamme oikeaan suuntaan. Olosuhteet huomioon ottaen hän työskenteli hyvin. KD oli hallituksen pienin puolue. Jyrki kohteli meitä kunnioittavasti ja piti aina sanansa. Hallitusyhteistyön vuosien aikana opin tuntemaan hänet tarkemmin. Koska KD:lla oli vain yksi ministerisalkku, osallistuin monesti kiireisen ministeri Päivi Räsäsen sijasta kokouksiin ryhmäpuheenjohtajana. Oli monia kriittisiä tilanteita. Pääministerillä oli kova paine pitää hallitus koossa ja säilyttää eduskunnan enemmistön tuki.

Toisin kuin monet kritisoijat pidän Jyrki Kataista hyvänä pääministerinä. Tuskin olisi ollut montaa muuta, joka olisi selvinnyt lähellekään niin hyvin tuosta lähes mahdottomasti tehtävästä, jonka Jyrki hoiti.

Toivon Jyrkille ja hänen perheelleen rauhallista joulua!

——————————————————————————————————————

Peterin joulukalenteri – kehutaan edustajakaveri päivässä

– Minulla on ollut etuoikeus työskennellä eduskunnassa useiden kollegoiden kanssa eri puolueista. Suomi 100 juhlavuoden hengessä tulen omassa joulukalenterissani esittelemään upeiden työtovereiden joukosta valitsemani 24 kollegaa ja heidän hyviä puoliaan, kertoo KD eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman.
– Poliittinen ilmasto on muuttunut kovemmaksi näiden kuuden vuoden aikana, jonka olen ollut eduskunnassa. Kritiikki ja kovat sanat ovat arkipäivää. Niin ei suinkaan tarvitsisi olla, vaan keskustelukulttuurin olisi syytä olla kunnioittavampi toisia kohtaan. Emme voi muuttaa toisiamme, itseämme voimme. Meillä on kaikilla mahdollisuus vaikuttaa kehitykseen ja antaa samalla jotain yhteisöllemme, hän toteaa.
– Emme ole edustajatovereitten kesken kaikesta samaa mieltä. Mutta he ovat kaikki hienoja ihmisiä. Peterin joulukalenterissa tulen keskittymään heidän hyviin puoliinsa ja siihen, miten olen oppinut tuntemaan heidät, Östman kertoo.
– Suomen 100-vuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi. Se vietetään teemalla ”Yhdessä”. Vaikeista ajoista huolimatta suomalaiset ovat sadan vuoden ajan rakentaneet omaa maataan ja tehneet yhteisiä päätöksiä. Juhlavuosi antaa mahdollisuuden ymmärtää mennyttä, kokea yhdessä ja antaa suuntaa Suomen tulevalle kehitykselle. Historiamme sisältää surua ja iloa. Veteraanit puolustivat itsenäisyyttämme. Oman rakkaan isänmaan puolustaminen ja sen jälleenrakentaminen yhdistivät kansaamme. Edeltävät sukupolvet tekivät sen yhdessä.

Seuraa joulukalenteriani blogissani sivulla
http://www.peterostman.fi/fi/