Sauna ja avanto voisivat tehdä hyvää muutamalle kuumakallelle.

Tällä viikolla sain osallistua EU-maiden parlamenttien konferenssiin Berliinissä 26 eri Euroopan maista tulleen kollegan kanssa. Keskustelimme EU:n haasteista Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Marraskuussa tulee kuluneeksi 30 vuotta Berliinin muurin kaatumisesta. Ronald Reaganin kuuluisa puhe Berliinin muurilla vuonna 1987 nousi sittemmin yhdeksi kylmän sodan viimeisten vuosien symboliksi.

”Pääsihteeri Gorbatšov, jos haluatte rauhaa, jos etsitte Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan hyvinvointia ja vapautta: Tulkaa tänne portille! Herra Gorbatšov, avatkaa tämä portti!” Aplodien jälkeen Reagan lausui eräät 1900-luvun tunnetuimmista sanoista, jotka muuttivat Eurooppaa. ”Herra Gorbatšov, repikää alas tämä muuri!” 

Näitä sanoja tarvitsemme tänäänkin.

Entisen Jugoslavian sisällissotaa lukuun ottamatta Euroopassa koettiin kaksi vuosikymmentä rauhaa. Monet entiset kommunistivaltiot kehittyivät demokratioiksi. Suhteet Venäjään normalisoitiin. EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyö sujui hyvin. Suurin osa meistä ajatteli, että kylmä sota on historiaa.

Tämä oli toiveajattelua. Vuonna 2008 Venäjä hyökkäsi Georgiaan. Pian seurasi eurokriisi. Vuonna 2011 levottomuudet alkoivat Syyriassa. Venäjä miehitti Krimin 2014. Tilanne Syyriassa kärjistyi sisällissodaksi ja taistelu Isisin kanssa alkoi. Pakolaiskriisi on ravistellut Eurooppaa vuodesta 2015 alkaen. Eikä tässä valitettavasti ole kaikki. Uusi suurvaltojen välinen kauppasota uhkaa. Pitkittynyt epäselvä Brexit-tilanne luo varjon Euroopan yli. Selvää on, että Euroopalla on edessään monia suuria haasteita.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Turkin Erdoganin välillä 6. lokakuuta pidetty puhelinkeskustelu on synnyttänyt uusia jännitteitä. Trumpin päätös vetää USA:n sotilaat Pohjois-Syyriasta antoi Venäjän presidentti Vladimir Putinille mahdollisuuden, eikä hän ole jättänyt sitä käyttämättä. Se, että Turkki tekee nyt yhteistyötä valtion kanssa, joka on Naton potentiaalinen vihollinen, on todella hämmentävää.

Edessämme on pian uusi pakolaisaalto. Meillä täytyy olla valmiutta hoitaa tilanne paremmin kuin vuonna 2015. Euroopan on parannettava maahanmuuton koordinointia ja saatava tilanne hallintaan. Ihmisiä, jotka todella ovat hädässä, tulee auttaa. Kiintiöpakolaisjärjestelmän vahvistaminen on inhimillisintä ja hallituinta pakolaispolitiikkaa. Kiintiöpakolaiset valitaan suoraan pakolaisleireiltä, jossa heidän taustansa ja avuntarpeensa on selvitetty ennen siirtoa kuntiin. 

Elämme nyt aikaa, jolloin useiden suurvaltajohtajien toimet pahentavat maailman kriisejä. Kysyin Merkeliltä, olisiko aika olla kypsä uudelle huippukokoukselle. Merkel vastasi Saksan hallituksen linjausten perusteella, että EU:n olisi luotava turvallisuusneuvosto, jotta unionista tulisi poliittisesti toimintakykyisempi. Turvallisuusneuvosto voisi olla hyvä työkalu. Mutta en voinut olla muistuttamatta Merkeliä Suomen hyvästä maineesta konfliktien ratkaisijana. Monet presidenttimme, myös presidentti Niinistö, ovat osoittaneet kykenevänsä tuomaan suurvaltajohtajia saman pöydän ääreen. Maailman onnellisin maa voisi olla hyvä neuvottelupaikka. Sauna ja avanto voisivat tehdä hyvää muutamalle kuumakallelle. Ehkä maailma tarvitsee saunadiplomatian paluuta.