Siksi KD valitsi Weberin

      Ei kommentteja artikkeliin Siksi KD valitsi Weberin

Euroopan kansanpuolueen (EPP) kärkiehdokasvaali saksalaisen Manfred Weberin ja Alexander Stubbin välillä pidettiin tällä viikolla EPP:n puoluekokouksessa Helsingissä. Suomen Kristillisdemokraatit ilmoitti avoimesti tukevansa Weberiä.

Puoluekokoukseen kokoontui monia eurooppalaisia valtionpäämiehiä, kuten Saksan liittokansleri Angela Merkel. Äänestystulos oli ennusteiden mukainen. Weber sai 492 ääntä 621 edustajasta, jotka osallistuivat äänestykseen Helsingissä. Tämä tarkoittaa sitä, että Euroopan kristillisdemokraatit ja konservatiivit valitsivat Weberin ehdokkaakseen Euroopan komission puheenjohtajan virkaan ensi vuoden eurovaaleissa. EPP on Euroopan parlamentin suurin puolue ja sen odotetaan pitävän valta-asemansa myös ensi kevään vaalien jälkeen. Lähtöasetelma antoi kärkiehdokasvaalille erityisen painoarvon.

Weber on ollut Euroopan parlamentin jäsen vuodesta 2004. Vuonna 2014 hänet valittiin johtamaan parlamentin EPP-ryhmää. Weber kuuluu Baijerin kristillisdemokraattiseen puolueeseen CSU:hun, liittokansleri Angela Merkelin CDU:n sisarpuolueeseen.

Molemmat kärkiehdokkaat ovat hyviä esiintyjiä. Stubb esitti viestinsä usealla kielellä ja osoitti, että hän osaa Euroopan unionin historian lähes ulkoa. Stubbin esiintyminen kuitenkin muistutti enemmän luentoa kuin poliittista puhetta. Hän myös profiloi itsensä liberaalimmaksi kuin Weber.

Sen lisäksi, että Weber sai vahvan tuen useilta valtionpäämiehiltä, mukaan lukien Merkeliltä, ennen kaikkea Weberin poliittinen sanoma toimi hänen edukseen. Puheessaan Weber korosti todellisia kristillisdemokraattisia arvoja, keskittyen perheeseen merkitykseen ja kristilliseen ihmiskuvaan. Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että EPP:n selkeä enemmistö itse asiassa edustaa Suomen Kristillisdemokraattien arvoja.

Siksi KD päätti tukea Weberiä avoimesti. Valintamme ei ollut suomalaisen tai saksalaisen välillä. Valitsimme sen perusteella, kenet haluamme nähdä johtamassa Eurooppaa tulevaisuudessa.

EPP:n puoluekokous päätti hyväksyä yksimielisesti päätöslauselman koskien EU:n rahoitusta palestiinalaishallinnolle. Kannanoton alullepanija oli Ruotsin kristillisdemokraatti Lars Aduktsson. Human Rights Watch raportoi lokakuussa siitä, miten viranomaistahot, ennen kaikkea Hamas, ovat vanginneet ja kiduttaneet kansalaisia Länsirannalla ja Gazassa.

EU, Kanada, Norja ja Turkki maksoivat viime vuonna yli 12 miljoonaa euroa palestiinalaishallinnolle. EU:n tulee jäädyttää rahoitus, mikäli palestiinalaishallinto ei lopeta väkivalta- ja terrorismitekoja omia kansalaisiaan ja Israelia kohtaan. Päätöslauselmassa kehotettiin myös palestiinalaishallintoa ja Israelia jatkamaan rauhanneuvotteluja.

Kaiken kaikkiaan puoluekokouksesta jäi hyvä jälkimaku. Helsingissä pidetty kokous vahvisti Suomen kuvaa turvallisena paikkana ja houkuttelevana ympäristönä kansainvälisille huippukokouksille.