Se, että kannustetaan ihmisiä istumaan keskellä vilkasliikenteistä katua ei ole oikein toimivassa demokratiassa.

      Kommentit pois päältä artikkelissa Se, että kannustetaan ihmisiä istumaan keskellä vilkasliikenteistä katua ei ole oikein toimivassa demokratiassa.

Muutamat vihreät kansanedustajat vaativat hallitusta julistamaan ilmastohätätilan. Sekä pääministeri Marin että sisäministeri Ohisalo ovat ilmaisseet tukensa aloitteelle.

Suomen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on vähän toista promillea. Tosin päästötaso henkilöä kohden on Suomessa korkeampi kuin monissa muissa maissa. Meillä on kuitenkin asukasta kohti merkittävästi teollisuustuotantoa, kylmä ilmasto ja pitkät etäisyydet. Näistä valtavista haasteista huolimatta Suomi on nykymenolla saavuttamassa CO2-neutraaliuden ensimmäisten maiden joukossa. Suomalaisen teollisuustuotannon vaihtoehto hyvin usein on saastuttavampi tuotanto muualla maailmassa. Silti edelleen jotkut hallituksen jäsenet ajattelevat, että Suomessa tehdään ilmastotoimia liian vähän ja liian hitaasti. Tässä kontekstissa vaatimus kansallisen ilmastohätätilan julistamisesta näyttää lähinnä huomion hakemiselta, voisiko sanoa ”populismilta”. Kyse onkin symbolisesta eleestä. Eiväthän vaikka Helsinginkään päästöt siitä mihinkään laske, kun kaupunki julisti ilmastohätätilan. Jos joku edes vielä muistaa sellaista tapahtuneen.

Muutama viikko sitten joukko nuoria istui alas Helsingin kaduilla. Useita tunteja tilannetta seurattuaan ja neuvoteltuaan poliisi käytti pippurisumutetta mielenilmauksen hajottamiseen.k

Millainen järjestö mielenilmauksen järjestänyt Elokapina on ja mitä se tavoittelee kansalaistottelemattomuudella. Missä menee hyväksyttävän aktivismin raja? Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä, joka julistaa käyttävänsä rauhanomaista kansalaistottelemattomuutta saadakseen aikaan radikaalin muutoksen yhteiskunnassa sosiaalisen ja ekologisen romahduksen riskin pienentämiseksi. Liike kouluttaa aktivisteja ja rohkaisee kansalaista tottelemattomuuteen useilla eri menetelmillä. Eräiden tiedotusvälineiden mukaan Extinction Rebellionin perustaja Roger Hallam on sanonut, että ”parlamentin jäsenet ja yrittäjät tulisi ampua päähän”. (Lähde Daily Mail)

Helsingin poliisia on syytetty ”ylimitoitetusta voimankäytöstä”, kun he katsoivat, että tilanteessa oli pakko käyttää pippurisumutetta. Monet tiedotusvälineet unohtivat raportoida, että poliisi yritti ensin neuvottelemalla saada mielenosoittajia siirtymään pois katualueelta. Kun mielenosoittajat eivät totelleet kehotusta, poliisi yritti kuljettaa heitä pois, mutta toiset mielenosoittajat palasivat heti ja istuivat kadulle jatkaen liikenteen estämistä. Vasta näiden prosessien jälkeen poliisi päätti käyttää suihketta, koska jonossa oli jo monta muuta hälytystehtävää. Mielenosoitus oli siinä vaiheessa jatkunut jo useita tunteja ja sitoi 24 poliisipartiota. Toivottavasti nämä tekijät otetaan huomioon, kun asiaa selvitetään.  

Meidän on pidettävä huolta ympäristöstämme ja ilmastosta. Mutta teemme sen oikeilla menetelmillä ja realistisessa aikataulussa. Suomi ei ratkaise ilmastokriisiä ulosliputtamalla kotimaista teollisuutta. Eikä ratkaisu ole, että useat hallituksen keskeiset ministerit vastustavat omaa hallituksensa päätöksiä. Se, että kannustetaan ihmisiä istumaan keskellä vilkasliikenteistä katua ei ole oikein toimivassa demokratiassa.