Pakollinen testaus rajanylityspaikoille ja lentokentille

      Kommentit pois päältä artikkelissa Pakollinen testaus rajanylityspaikoille ja lentokentille


Kansainvälisessä vertailussa Suomi on onnistunut koronakriisin hoidossa hyvin. Marinin hallitus on neuvotellut tärkeimmistä päätöksistä opposition kanssa. Tässä asiassa haluan antaa positiivista palautetta hallitukselle. Huolimatta siitä, että tartuntojen määrä kasvoi syksyllä ja talvella, kokonaisuutena tartuntaluvut ovat pysyneet muita maita alhaisempina. Tämä johtuu siitä, että Suomi otti rajoitukset käyttöön jo varhaisessa vaiheessa. Tiukkoja toimenpiteitä on tehty ihmishenkien pelastamiseksi sekä sen varmistamiseksi, että terveydenhuolto ei ylikuormitu.

Uusien tartuntatapausten määrä on viime viikkoina vähentynyt voimakkaasti ja koronakuolemat vähenevät päivä päivältä. Tällä hetkellä kaikkien sairaanhoitopiirien ilmaantuvuusluku on alle 100. 

On silti joitain seikkoja, joista on syytä huolestua. Osastopäällikkö Taneli Puumalainen selitti torstaina sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n yhteisessä lehdistötilaisuudessa, miksi on olemassa riski, että pandemia voi jatkua vielä monta vuotta. 

Maailmassa on monia maita, jotka eivät ole vielä edes aloittaneet rokotuksia. Tämä yhdessä Intian kiihtyvän pandemiatilanteen kanssa herätti huolta, kun Pohjanmaan koronaryhmä kokoontui kuluvan viikon alussa. Viimeisen kahden viikon aikana on havaittu, että yli puolet uusista koronatapauksista on tullut ulkomailta. Terveysjohtaja Marina Kinnusen mukaan Vaasassa on havaittu jo useita tapauksia, jotka ovat peräisin Intiasta tai sen naapurimaista. Kun matkustajat saapuivat Suomeen, heitä ei testattu Helsingin lentokentällä, vaan he ensin matkustivat Vaasaan asti ja saivat vasta siellä positiivisen testituloksen.

Pohjanmaan koronaryhmä kehotti ottamaan käyttöön pakolliset rajatestaukset. Muun muassa Tornion viranomaiset ovat esittäneet samoja vaatimuksia. Eduskunta on toistuvasti keskustellut asiasta, mutta hallitus ei ole ryhtynyt toimeen. 

Hallituksen päätöksen mukaisesti Rajavartiolaitos on antanut uudet ohjeet rajanylitykseen 26. huhtikuuta alkaen. Ohjeet antavat matkustajille tietoa maahantuloa koskien. Niiden mukaan Suomen kansalaisen ei tarvitse esittää rajalla negatiivista testitodistusta maahan päästäkseen. Hallituksen olisi tukittava tämä vuoto mahdollisimman pian. Muussa tapauksessa pandemian leviäminen jatkuu ja uudet virusvariantit yleistyvät. Se olisi todella sääli. Varsinkin kun otetaan huomioon, että suurin osa väestöstä on pian rokotettu ja käyttäytyy muuten hyvin. Pakollinen testaus on saatava käyttöön kaikilla rajanylityspisteillä ja lentoasemilla, samoin kuin vaatimus, että matkustajat ovat karanteenissa, kunnes negatiivinen testitulos voidaan esittää.