För sysselsättningen och för bibehållandet av välfärden. Rör inte dividendbeskattningen

      Kommentarer inaktiverade för För sysselsättningen och för bibehållandet av välfärden. Rör inte dividendbeskattningen

Åter en gång förs det en diskussion om dividendbeskattningen för onoterade bolag i regeringen. Det är inte första gången. Inför riksdagsvalet 2011 fanns ärendet på agendan. Frågan drevs också då av den politiska vänstern i samråd med arbetstagarnas intresseorganisationer. Storindustrin och de börsnoterade bolagen förespråkade en sänkning av bolagsskatten från 26 till 20 procent. För att finansiera reformen fanns då flera intressegrupper, som var beredda att gå an på dividendbeskattningen för de onoterade bolagen. 

Slutresultatet blev ändå rätt så bra. Bolagsskatten sänktes från 26 till 20 procent medan dividendbeskattningen för de onoterade bolagen skärptes en aning. Men, med beaktande av utgångsläget kunde det ha slutat illa. Tack vare det goda samarbetet mellan de borgerliga regeringspartierna, samlingspartiet, sfp och kd, kunde vi enas om den dividendbeskattning som nu funnits i snart 10 års tid. Sipilä regeringen behöll samma beskattningsprincip perioden 2015-2019. Under regeringsförhandlingarna 2019 gjorde centern det till en tröskelfråga för sin regeringsmedverkan. De skulle inte ha gått med om regeringen skärpt företagsbeskattningen.

Varför lyfts då frågan upp igen? Under de två år som gått av regeringsperioden har man tydligt noterat interna spänningar, framförallt mellan centern och de vänstergröna partierna. Det må sedan gälla klimat- och energipolitik eller beskattning. Med endast några veckor kvar till kommunalvalet börjar partiledarna positionera sig inför väljarna. Då passar vänsterns ministrar, Li Andersson och Jussi Saramo på tillfället och signalerar att man är beredd att skärpa dividendbeskattningen. Mera skatt av företagarna. Företagarna hör ju ändå inte till deras kärnväljare. Vänstern tänker antagligen att de har inget att förlora.

Tror de. Men de glömmer en viktig sak. Utan dessa företagare skulle Finland inte ha den välfärd vi har idag. Sysselsättningsgraden skulle också vara på en betydligt lägre nivå. Sm-företagen sysselsätter 1,5 miljoner människor och betalar skatter som används för att betala service för alla medborgare. De senaste tio åren har mest nya arbetsplatser skapats i de små och medelstora företagen. Under åren 2001-2019 skapades det över 160 000 arbetsplatser i sm-företagen.

Beskattningen av dividender från onoterade bolag är något lindrigare än dividender från börsbolag. Men så bör det också vara. En aktionär i ett onoterat bolag är i en helt annan situation än aktionärer till börsnoterade bolag. Aktieägarna i ett onoterat bolag bär ett betydligt större ansvar och risker. Det finns inte heller någon andrahandsmarknad för aktier i onoterade bolag. På börsen är det i princip bara att trycka på säljknappen när man vill byta sina aktier mot pengar.

Vänstern spelar ett högt spel med företagarna som insats. Redan i dagsläget finns det 5000 finländska företag som flaggat ut och verkar från Estland. På grund av mindre byråkrati och lindrigare beskattning. Finland behöver alla små och medelstora företag. För sysselsättningen och för bibehållandet av välfärden. Rör inte dividendbeskattningen! Skärpt företagsbeskattning skulle skada vår nationalekonomi.