Att sitta på en trafikerad gata är inte godtagbart

      Kommentarer inaktiverade för Att sitta på en trafikerad gata är inte godtagbart

Finlands andel av världens koldioxidutsläpp utgör cirka 1 promille. Visserligen är utsläppsnivån per capita högre än i en del andra länder, men Finland har en relativt stor andel industriproduktion per capita. Flera ledamöter i regeringen tycker att det görs för lite klimatåtgärder i Finland. En del gröna riksdagsledamöter kräver att regeringen ska utlysa ett nödläge gällande klimatet. Både statsminister Marin och inrikesminister Ohisalo har uttalat stöd för initiativet. 

Samtidigt sker en utflytyning av bl.a. pappersindustrin till andra länder. UPM bygger en ny sellufanrik för 3 miljarder i Uruguay, en ny biomassafabrik för 500 miljoner i Tyskland, medan man stänger ner en fabrik i Kaipola. 

För några veckor sedan satte sig en grupp mänskor ned på en livligt trafikerad gata i Helsingfors. Flera timmar senare använde polisen pepparspray för att skingra folkmassan. Debatten som följt den här incidenten är polariserad – en del anser att polisen tagit till överdimensionerade kraftåtgärder, andra tycker att demonstranterna fick vad de förtjänade. Demonstrationen hade arrangerats av Elonkapina.

Elokapina är en del av den internationella rörelsen Extinction Rebellion som säger att de använder fredlig civil olydnad för att uppnå radikal förändring i syfte att minska risken för samhällelig och ekologisk kollaps. Rörelsen utbildar aktivister och uppmuntrar till civil olydnad på flera plan. En av grundarna till den internationella rörelsen Rebellion Extinction, Roger Hallman, har sagt att ”riksdagsledamöter och företagare borde få en kula genom  hudvudet”. (MPs and business owners ’should have bullet put through their heads, Daily Mail)

Polisen beskylldes för bruk av oproportionerligt bruk av våld, när de slutligen ansåg sig tvingade till att använda pepparspray för att skingar på de som satt på gatan. Det verkar vara så att många medier glömde att rapportera om att polisen i flera timmar först förhandlade med demonstranterna att de skulle avlägsna sig från gatan.

När demonstranterna inte åtlydde uppmaningen så försökte polisen leda bort dem, men en del av demonstranterna, återvände genast tillbaka, satte sig på gatan för att fortsätta att blockera trafiken. Först efter dessa processer beslöt polisen att använda spray, emedan många andra utryckningar stod på kö. Demonstrationen hade nämligen pågått i flera timmar och upptagit 24 polispatruller. Jag hoppas att dessa faktorer beaktas i den utredning som görs.

Vi skall ta hand om vår miljö och vårt klimat. Men vi löser inte klimatfrågorna genom att göra beslut som leder till att den inhemska industrin istället flyttar till andra länder. Lösningen är inte heller att regeringens centrala ministrar är i opposition till sin egen regering. Att uppvigla folk till att sätta sig ner mitt på en livligt trafikerad gata är inte varken klokt eller försvarbart.