Dimman över Sydeuropa tätnar

      Kommentarer inaktiverade för Dimman över Sydeuropa tätnar

För en dryg vecka sedan samlades EU-ledarna till två toppmöten och kom slutligen överens om hur man skall sköta eurokrisen. Man kom överens om hur Greklandskrisen skall lösas, samt på vilket sätt den europeiska stabilitetsfonden kan stärkas.

Nu, endast en vecka senare verkar allting minst lika osäkert som före toppmötena. Greklands statsminister Georgios Papandreou står mitt i en regeringskris och i syfte att köpa mera tid gick han i måndags ut med budskapet att Grekland kommer att ordna en folkomröstning om vad medborgarna anser om stödpaketen. Strax innan G20 toppmötet inleds svarar Merkel och Sarkozy med klar tydlighet att omröstningen bör gälla ifall Grekland vill tillhöra euron eller ta den gamla drakman i bruk. Inga nya stödlånerater utbetalas heller före Grekerna själva vet hur de vill ha det. I skrivande stund har flere ledamöter meddelat att de hoppar ur regeringskoalitionen medan också finansminister Evangelos Venizelos meddelat att han inte stöder statsministern förslag om en folkomröstning. Flera finansexperter har målat en dyster bild av situationen i Grekland och de närliggande krisländerna. Finansmarkanden reagerar panikartat och blickarna riktas nu mot Italien. Ledarna för G20 länderna sätter press på statsminister Berlusconi som trots flera löften inte lyckats verkställa tillräckligt trovärdiga stabiliseringsåtgärder.

Som riksdagsledamot möter jag ofta frågor om eurokrisen. Vad kommer det att leda till för Finland? Hur ser de ekonomiska utsikterna ut de närmaste åren? Frågorna är svåra och det finns inga enkla svar. Ingen beslutsfattare skulle ha önskat möta den situation som Europa nu befinner sig i. Eftersom läget är extremt utmanande behöver vi en konstruktiv och allvarlig diskussion för att hitta lösningar ur krisen. Nu räcker det inte med åsikter om vad någon inte borde ha gjort eller inte borde göra.

Emedan krisen är både utbredd och djup förutsätts kraftåtgärder för att dämpa oron på finansmarknaden. Finland är starkt förankrad i den globala ekonomin och därför kan vi inte undgå stormen. Därför måste Finlands regering behandla den Europeiska krisen så som det vore en nationell krissituation. Regeringens utmaning är nu hur man lyckas bryta den skuldspiral som Finland hamnat i efter senaste recession, parallellt med hur man säkrar Finlands intressen i förhållande till omvärlden. Lyckas regeringen med detta så kan vi också framdels trygga välfärden för medborgarna.