KDs Östman håller inte med finansminister Rinnes förslag om att skärpa kapitalbeskattningen

      Kommentarer inaktiverade för KDs Östman håller inte med finansminister Rinnes förslag om att skärpa kapitalbeskattningen

PRESSMEDDELANDE 8.10.2014

Skärpningen av kapitalinkomsterna bör ses över enligt finansminister Antti Rinne. Rinne sade i en intervju för Demokraatti-tidningen, att det skulle göra skattebasen mera omfattande och skulle skapa möjligheter att fundera över lättnader av inkomstbeskattning.

KD riksdagsgruppens ordförande Peter Östman är av helt annan åsikt:

– Vår skattegrad är redan hög och vi har inte längre råd med förhöjningar. Det bör noteras, att när beskattningen av förvärvsinkomster och kapitalinkomster differentierades, var skattesatsen för kapitalinkomster 25 procent. Nuvarande skattesatser för kapitalinkomster är 30 procent och 32 procent, alltså skillnaden är redan betydande.

Enligt ett arbetsdokument (Working paper), som Europeiska Centralbanken publicerade 2010, framgår att höjningar av beskattningen av kapitalinkomster inte inbringar några mera skatteinkomster för Finland.

– Höjningen av skattesatsen för kapitalinkomster är inte lösningen för att öka statsintäkterna. Höjningen skulle föra företagsverksamheten, som är redan nu är trängd, till ett alltmera svårt läge, säger Östman.

Skattesatsen för kapitalinkomster har också en direkt inverkan i beskattningen för småföretagarna. Inkomster för privatföretagare fördelas på kapitalinkomst och förvärvsinkomst. Beskattning av småföretagare har redan skärpts på grund av skärpningar av kapitalskattesatsen.

För mer information:
Peter Östman
+358 505121845