Östman: Fel att erkänna Palestina som stat – innebär godkännande av terrorism

      Kommentarer inaktiverade för Östman: Fel att erkänna Palestina som stat – innebär godkännande av terrorism

PRESSMEDDELANDE 7.10.2014

Socialdemokraterna i Sverige har länge talat om att erkänna ”staten Palestina”. Därför var det inte så förvånande att Sveriges statsminister Stefan Löfven i förra veckan deklarerade att Sverige som första EU-land nu avser att erkänna Palestina. I Israel befarade man att Sveriges agerande sprider sig. Tyvärr besannades rädslan snabbt. Redan igår spekulerade utrikesminister Tuomioja om att de Nordiska länderna brukar göra gemensamma linjedragningar i dessa ärenden. Också utrikesutskottets viceordförande Salolainen talade om att det finns beredskap att analysera möjligheten.

Hittills har Finland följt EU:s linje som innebär att man erkänner en palestinsk stat enbart om och när det uppnås ett fredsavtal mellan Israel och den palestinska parten. Det har också varit viktigt för både Finland och EU att staten Israels säkerhet garanteras. Detta förutsätter att den Palestinska myndighetens ledarskap och Hamas erkänner Israels rätt att existera som judisk stat. Hittills har vi inte sett ett enda bevis för det. Hamas är en terrororganisation vars uttalade mål är att utplåna Israel. Barnen som bor i de områden som administreras av den Palestinska myndigheten matas dagligen med antisemitisk undervisning. En fungerande stat skall inte byggas genom hat.

Skulle Finland följa Sveriges linje vore det ett katastrofalt svek, inte enbart gentemot Israel, utan också i förhållande till EU:s linje att erkänna en palestinsk stat. Att erkänna en odemokratisk palestinsk stat, som saknar äkta förståelse och respekt för mänskliga rättigheter och samexistens med sin judiska granne, sänder också ett mycket oroande budskap till Europa. Ett budskap som innebär ett stöd till terrorister och som gynnar antisemitism.

Detta är inte sund utrikespolitik. Därför säger jag till utrikesminister Tuomioja och riksdagsledamot Salolainen: Glöm tankarna om att Finland skulle erkänna Palestina som stat, så länge som Hamas mål är att utplåna Judarna och Israel. Kristdemokraterna godkänner inte att Finland stöder terroristorganisationer!

Tilläggsinformation:

Peter Östman

+358 0505121845