Kristdemokraterna vädjar om brett stöd för valen i Sudan

      Kommentarer inaktiverade för Kristdemokraterna vädjar om brett stöd för valen i Sudan

Enligt fredsavtalet som undertecknades 2005 av regeringen i Khartum och Södra Sudan, representerat av Sudan People´s Liberation Movement, (SPML) skall en folkomröstning om södra Sudans eventuella självständighet äga rum inkommande januari.

SPLMs Europatalesman Ali Abdelatif Husseinin berättade dock vid en överläggning på onsdagen i Helsingfors, att allt just nu verkar osäkert och att Khartum inte följer de förberedelser som fredsavtalet omfattar. Öppna frågor är bl.a. gränsdragningen, fördelningen av oljeintäckterna mm.

Jag kommer att be Kristdemokraterna i riksdagen att också uppmana andra partier att uttrycka sitt stöd för att en demokratisk och fri folkomröstning kan hållas i januari. I värsta fall kan att ett nytt inbördekrig bryta ut som kan innebära enorma flyktingströmmar och kosta oskyldiga människor livet.

SPLM är ett socialdemokratiskt parti, men nu måste alla partier arbeta för en fredlig lösning på konflikten.

Enligt Ali Abdelatif Hussein är stödet från Finland och Europaparlamentet mycket viktigt eftersom Khartum noga följer med hur olika länder ställer sig till utvecklingen. Ett betydande antal länder har redan lovat erkänna södra Sudans självständighet om landets befolkning väljer det alternativet.

Kristdemokraterna och SPLM kommer att hålla regelbunden kontakt för att följa med utveckling under hösten.