Östman: Ukraina-krisen handlar om hela Europas säkerhet och välbefinnande

      Kommentarer inaktiverade för Östman: Ukraina-krisen handlar om hela Europas säkerhet och välbefinnande

PRESSMEDDELANDE 2.9.2014

– Kristdemokraterna anser att EU inte ska påbörja ett handelskrig som bygger på villkor av de medlemsstater, som är minst drabbade av sanktionerna, eller förväntar sig större solidaritet när det gäller EU:s ekonomi. Konsekvenserna av sanktionerna och kontra sanktionerna, får inte riktas ojämnlikt till medlemsstaterna, poängterade Kristdemokratiska riksdagsgruppens ordförande Peter Östman under riksdagens Ukraina-debatt.

Enligt Östmans åsikt saknar EU kompetens bär det gäller Ryssland.

– Därför är det värdefullt att president Niinistö arbetat för att öppna upp en dialog och för att hitta förhandlingslösningar till krisen.

– Det är viktigt att parlamentsvalet i Ukraina, i oktober, kan ordnas demokratiskt och att den nya regeringen kommer att fungera stabilt och representeras av de olika etniska grupperna. Det är viktigt att Ukraina samtidigt skulle uppnå ett gott samarbete med både Ryssland och västländerna inom EU.

Östman förutsätter att Ryssland respekterar Ukrainas suveränitetet och omedelbart drar tillbaka alla trupper, samt upphör med stödet till separatisterna.

– Situationen är mycket allvarlig, det är frågan om säkerheten och välfärden i hela Europa, samt gäller även relationerna mellan EU-länderna och Ryssland i årtionden framöver, varnade Peter Östman.

För tilläggsinformation:

Peter Östman

Tel. 050 512 1845