Östman vill lätta byråkratin i byggandet

      Kommentarer inaktiverade för Östman vill lätta byråkratin i byggandet

STÄLLNINGSTAGANDE  18.8.2014

Riksdagsledamot Peter Östman (KD) vill förenkla tillståndsprocedur i byggande.  Finland kunde enligt Östman se på Sverige och ta modell därifrån, där avsevärda regelförenklingar vid tillbyggnad just har trätt i kraft.

–          Även i Finland kan man fundera om bygglov verkligen behövs vid alla åtgärder som nu kräver lov. Oftast är det ju så att underlättandet av byråkratin tjänar både medborgare och myndigheter, konstaterar Östman.

I Sverige får man nu via regelförenklingarna till exempel bygga ut sitt hus med 15 kvadratmeter utan att söka bygglov. Mest uppmärksamhet har ändå det så kallade ”attefallshus” väckt. Det är ett 25 kvadratmeter stort hus som får byggas utan bygglov som komplement till ett redan existerande en- eller tvåbostashus. I stället för bygglov gör man en anmälan. Östman säger att lagförnyelsen är radikal, men han är ändå redo att utreda möjligheter för betydliga förenklingar vid krav på bygglov också i Finland.

–          När det ekonomiska läget är så svårt som det nu är, måste regeringen söka efter modiga spelöppningar för att sätta fart på det privata byggandet. En öppning för det kunde just detta lagförslag vara, säger Östman.

Östman kommer att lämna in en åtgärdsmotion om ärendet när riksdagen inleder sitt arbete i september.

Tilläggsuppgifter:

Peter Östman

Tel. 050 512 1845