Splittrad EU-parlamentet inför nya utmaningar

      Kommentarer inaktiverade för Splittrad EU-parlamentet inför nya utmaningar

EU-valresultatet innehöll egentligen inga stora överraskningar i Finland. Vilka är de största förändringarna efter valet? De Gröna i Finland tappade 1 mandat och Kristdemokraterna förlorade sitt enda mandat. Sannfinländarna fick 1 mandat till och vänsterförbundet återtog sitt mandat.

För Sannfinländarna innebär ett sämre valresultat än väntat, att man är tvungen att förklara och peppa inför riksdagsvalet, vilket inte är det bästa tänkbara utgångsläget. För Kristdemokraternas betyder det, trots förlorat mandat, att vi nu med ett 5,2 procents understöd har ett något bättre utgångsläge inför riksdagsvalet.

I Europa stämmer resultatet ganska väl överens med de prognoser man har haft före valet. De stora partigrupperna tappade och vi kommer att se ett mer splittrat parlament. Nu kommer fokusen att vara på de högerextrema partierna. Också många andra små partier som fick plats i parlamentet.

Vilka beslut kommer att tas under de kommande fem åren och vad kommer väljarna att minnas från valkampanjen 2014? I valrörelsen 2009 diskuterades invandringen. I år var det mest fråga om EU:s ekonomiska problem, förbundstatsutvecklingen och till en viss del EUs utrikespolitik, på grund av krisen mellan Ryssland och Ukraina. Jag är övertygad om att om fem år har det mesta av diskussionsämnena i denna valkampanj glömts. Istället har EU nya utmaningar som är olösta. Jag gissar, att vi ännu om fem år diskuterar problem som gäller konkurrenskraft och sysselsättning. Och tyvärr också de sociala problem som uppstod efter finanskrisen som började 2008. Jag hoppas jag har fel.