Vallöftena ska inte finansieras med småföretagarnas plånbok.

      Kommentarer inaktiverade för Vallöftena ska inte finansieras med småföretagarnas plånbok.

Regeringsförhandlingarna i ständerhuset har pågått i en dryg veckas tid. Lobbyorganisationerna har varit aktiva. Det gäller också arbetsmarknadsparterna. FFC facket har presenterat sitt skatteprogram. Ett program som går hårt åt småföretagarna i Finland. För det första vill man skärpa dividendbeskattningen för olistade bolag. Det skulle enligt FFC:s ekonomer ge staten 288 miljoner euro. Kalkylmässigt beräknat. För det andra vill man slopa det företagaravdrag som infördes under den förra regeringsperioden. Det beräknas ge staten 130 miljoner. Också detta baserar sig på kalkylmässiga siffror. FFC:s tredje förslag är att skärpa arvs- och gåvobeskattningen. Det skulle drabba bl.a. generationsskiften för företagare.
Noteras bör att FFC:s skatteförslag inte skulle beröra deras medlemmar. Det är mikro- små och medelstora företagen som får ta smällen. 
Den andras stora arbetsmarknadsparten, Finlands Näringsliv EK, representarar arbetsgivarna. Men de har inget intresse att försvara de olistade småföretagarna. EK har endast några tusen medlemsföretag. En stor del av dessa är börsnoterade bolag. Skärpningarna av företagsbeskattningen skulle inte i någon större utsträckning beröra deras medlemsföretag.
I Finland finns ca 290 000 företag. De sysselsätter 1,4 miljoner människor och betalar skatter som användas för att betala tjänster för alla medborgare. Redan under tio års tid har nya arbetsplatser i Finland mest skapats i små och medelstora företag. Under åren 2001-2017 skapades det av sm-företag över 104 690 arbetsplatser. Av dessa nästan 81 500 i under 50 personers företag. Av företagens omsättning på 409 miljarder euro uppstår mer än hälften i de små och medelstora företagen och sektorns andel av bruttonationalprodukten är drygt 40 procent.
Tyvärr är jag rädd att FFC:s skatteskärpningsförslag stöds av SDP, Vänsten och de Gröna. Centern och Sfp borde nu stå upp för småföretagarna. En försämring av företagsbeskattningen kan ha förödande följder. Vi behöver en förbättrad sysselsättningsgrad. Vi behöver totalt sett mera skatteintäkter. Dessa skatteskärpningar som FFC:s ekonomer skissat upp leder till det motsatta. Tro mig. Vill ni inte tro mig, kan ni konsultera de Österbottniska företagarna. 
Jag är uppriktigt orolig vad som håller på att hända med företagsbeskattningen. Att kompromissa i denna fråga är som att vända ryggen åt alla de som gör sitt bästa för att hålla skutan Finland flytande.FFC ska inte ges tillträde till småföretagarnas plånbok. Därför att det är de små och medelstora företagen som under de senaste årtiondena tagit det största ansvaret för att anställa mera personal.