Vi får inte tiga!

      Kommentarer inaktiverade för Vi får inte tiga!

Idag, år 2015, inbillar vi kanske oss, att folkmordens tid är förbi. Men ur en modern upplyst värld har rest sig militanta islamistiska grupper i Irak och Syrien som beslutsamt driver igenom sin ideologi att icke-muslimer ska omvända sig, landsförvisas eller dö. Och på Gazaremsan fortsätter Hamas att basunera ut, att de kommer att fortsätta strida till den dag då den judiska staten har förintats.

För sju decennier sedan var ”Förintelsen” ett fullbordat faktum. Den gången mördades sex miljoner oskyldiga. Världen vågade inte ingripa. Det är alltid lättare att fördöma gårdagen än att ta ställning idag. Kristallnatten 1938 var ett konkret bevis på nazismens ondska, och fördöms idag av de flesta. Men den ondska som vi ser idag år 2015 avviker inte från tidigare mönster. Formerna för förföljelser förändras, men intoleransen är densamma.

Det våldsamma hat som drabbar kristna och judar i vår tid är inte märkbart annorlunda än det som drabbade judarna under andra världskriget. Det värsta är, att ideologier och regimer som idag förespråkar exakt samma sak som under nazitiden, möts med samma tystnad som Europa visade före och under andra världskriget, men för vilken alla idag har en djup skamkänsla.

Hur världen kan stillatigande se den pågående antisemitismen och folkmordet mot assyrier och andra icke-muslimer i Mellanöstern, utan att göra mera, är svårt att förstå. Därför är det viktigt att Finlands regering på allt sätt, både inom och utom EU, fördömer och aktivt bekämpar den islamistiska ambitionen att fördriva alla judar och kristna i sin omgivning.