Kristdemokraternas Peter Östman: Ingen tvåstatslösning så länge Palestina inte erkänner Israel

      Kommentarer inaktiverade för Kristdemokraternas Peter Östman: Ingen tvåstatslösning så länge Palestina inte erkänner Israel

PRESSMEDDELANDE 20.3.2015

Finands utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) uttalade sig igår igen en gång om att Finland ska erkänna Palestina som stat.

Kristdemokraternas riksdagsgrupps ordförande Peter Östman anser uttalandet som oförsiktigt i detta läge.

– Att erkänna en odemokratisk palestinsk stat, som saknar äkta förståelse och respekt för mänskliga rättigheter och samexistens med sin judiska granne, sänder ett mycket oroande budskap. Ett budskap som innebär ett stöd till terrorister och som gynnar antisemitism, konstaterar Östman.

Hittills har Finland följt EU:s linje som innebär att man erkänner en palestinsk stat enbart om och när det uppnås ett fredsavtal mellan Israel och den palestinska parten.

EU parlamentet godkände i december en resolution som löd att man ”i princip” är villigt att erkänna en palestinsk stat, men ställer upp ett tydligt mål för Europeiska Unionens samlade och gemensamma stöd för fredsprocessen och de krav som bör ställas på parterna.

Det är denna linje som Finland bör hålla sig till, säger Östman. Detta förutsätter bl.a. att den Palestinska myndighetens ledarskap och Hamas erkänner Israels rätt att existera som judisk stat. Hittills har vi inte sett ett enda bevis för det. Hamas är en terrororganisation vars uttalade mål är att utplåna Israel. Barnen som bor i de områden som administreras av den Palestinska myndigheten matas dagligen med antisemitisk undervisning.

– En fungerande stat skall inte byggas genom hat, påpekar Östman. 

Tilläggsinformation:

Peter Östman

+358505121845