Varför skaffar Finland inte mera Pfizer vaccin

      Kommentarer inaktiverade för Varför skaffar Finland inte mera Pfizer vaccin

Under de senaste månaderna har EU-kommissionens misslyckande att få tillräckliga mängder vaccin lett till ett allt större missnöje bland medlemsländerna. Flera länder har förhandlat fram egna avtal. Osäkerheten kring Asta Zeneca, och nu senast angående Johnson & Johnson vaccinet, leder till en snabbt ökad efterfrågan på de vacciner som hittills uppvisat bäst resultat, dvs Pfizer och Moderna. 

Sommaren 2020 presenterade EU-kommissionen en vaccinations stategi som syftade till att snabba på utveckling, tillverkning och distribution av vacciner mot covid-19. EU-kommissionen har ingått avtal om 2,6 miljarder doser av vaccin mot covid-19 och förhandlingar pågår om ytterligare doser. Men det går för långsamt. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har medgett att EU underskattade vaccinindustrins svårigheter att utöka produktionen i tillräckligt snabb takt. 

Eftersom pandemin dragit ut på tiden börjar folk bli trötta på restriktioner och nedstängningar. Därför bör alla ansträngningar göras för att snabbare få fram vaccin. En snabbare återgång till en normal vardag är också den bästa garanten för få ekonomin att rulla.

Redan senaste höst ingick Tyskland direkta avtal med Pfizer-BionTech. Även en del andra EU-länder har senare valt att följa efter Tysklands exempel. EU-kommissionen har däremot envist hållit fast vid fast vid att den bästa strategin för hela EU är att man förhandlar tillsammans. Trots det har kommissionen inte kritiserat Tyskland för att de förhandlat separat med Pfizer.  

På torsdagens frågetimme frågade ledamot Harkimo om Finland tänker reservera beställningar av ryska Sputnik vaccinet. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru bekräftade att man inom Social- och hälsovårdsministeriet, samt Utrikesministeriet kommit överens om en fördelning av arbetet när det gäller förhandlingarna med Ryssland. 

Redan för någon vecka sedan hörde jag ryktas om att Finland överväger att förhandla med Ryssland om Sputnik vaccinet. Jag diskuterade då frågan med minister Kiuru. För det första är ju sputnik vaccinet inte ännu godkänt av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och det går långt in på sommaren förrän leveranserna kommer igång. 

Man kan ju också fråga sig om det är rätt i detta skede att en del av den äldre befokningen erbjuds Astra Zeneca som det enda alternativet med kännedom om de risker som rapporterats.

Därför uppmuntrade jag minister Kiuru att satsa på det säkraste alternativet. Pfizer har bevisligen fungerat bäst hittills utan större komplikationer eller biverkningar. Under den gångna veckan har jag påpekat, för både minister Kiuru och minister Haavisto, att Finland har möjlighet att beställa en större leverans av Pfizer vaccin med leveransstart redan i April. Jag är övertygad om att finländarna i nuläget föredrar det hittills mest beprövade vaccinet Pfizer. Kan Tyskland och andra EU länder förhandla och handla via egna kanaler så bör Finland använda sig av samma möjlighet.