Obligatorisk testning på alla gränskontroller och flygplatser

      Kommentarer inaktiverade för Obligatorisk testning på alla gränskontroller och flygplatser

Finland har i internationell jämförelse lyckats bra med hanteringen av coronakrisen. Regeringen Marin har diskuterat de viktigaste besluten i samråd med oppositionen. I detta ärende ger jag positiv respons till regeringen. 

Trots att antalet smittade ökade under hösten och vintern, har smittotalen ändå hållits på en lägre nivå än i andra länder. Detta tack vare att Finland tagit restriktionerna i bruk i ett tidigt skede. Åtgärderna har gjorts för att sjukvården inte ska överbelastas, samt för att rädda liv. 

Antalet nya fall per dag har under de senaste veckorna sjunkit kraftigt och de coronarelaterade dödsfallen minskar dag för dag. Just nu har alla sjukvårdsdistrikt ett incidenstal under 100. Men det finns några saker som oroar. På social- och hälsovårdsministeriets och THL:s gemensamma presskonferens, på torsdagen, förklarade avdelningschef Taneli Puumalainen varför det finns risk för att pandemin kan fortsätta ännu i många år. Det finns nämligen många länder i världen som inte ens har inlett vaccinationerna ännu.

Det här, i kombination med den accelererande pandemin i Indien, gav också anledning till oro när Österbottens coronagrupp samlades i början av veckan. Under de senaste två veckorna har man noterat att över hälften av coronafallen kommit från utlandet. Enligt sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen har man i Vasa noterat flera fall från Indien och grannländerna. När resenärerna anlänt till Finland har de inte blivit testade på flygplatsen i Helsingfors, utan först rest ända till Vasa, för att sedan testas positivt. 

Den Österbottniska coronagruppen efterlyste införandet av obligatoriska test vid gränskontrollen. Myndigheterna i Torneå har lyft fram samma krav. Riksdagen hart också upprepade gånger debatterat frågan. Utan att regeringen tagit tag i saken. Gränsbevakningsväsendets anvisningar enligt statsrådets beslut ger information till resenärer om ändringar i inresetrafiken från och med den 26 april. Enligt anvisningarna behöver en finsk medborgare inte visa upp något intyg vid gränskontrollen för att komma in i landet. Regeringen bör å det snaraste täppa till denna lucka. Annars fortsätter smittspridningen med risk för ökade mutationer. Det är synd. Speciellt med beaktande av att en majoritet av befolkningen vaccinerar sig och annars sköter sig bra. Vi ska ha obligatorisk testning på alla gränskontroller och flygplatser, samt krav på att resenären är i karantän tills man kan uppvisa ett negativt testresultat.