Finsk bastu- och vinterbad, kunde fungera som läkemedel för flera världshärskare

      Kommentarer inaktiverade för Finsk bastu- och vinterbad, kunde fungera som läkemedel för flera världshärskare

Denna vecka deltog jag i en interparlamentarisk konferens i Berlin tillsammans med 26 andra europeiska kolleger. Vi fick också diskutera EU:s utmaningar med Tysklands Förbundskanlser Angela Merkel. I november är det 30 år sedan Berlinmuren föll. Efter murens fall har Ronald Reagans berömda tal vid Berlinmuren för 32 år sedan fått symbolisera det dåtida kalla krigets sista år.

” Generalsekreterare Gorbatjov, om du vill ha fred, om du söker framgång för Sovjetunionen och för Östeuropa, om du vill se liberalisering: Kom hit till denna port! Herr Gorbatjov, öppna denna port!”Efter att applåderna lagt sig yttrade Reagan vad som blivit något av 1900-talets mest berömda ord och som förändrade Europa. ”Herr Gorbatjov, riv denna mur!” Ord som behöver upprepas än idag.

Bortsett från inbördeskriget i det forna Jugoslavien, har Europa fått ha fred i 60 år. Många tidigare kommunistregimer utvecklades till demokratier. Relationerna med Ryssland normaliserades. Samarbetet mellan EU och USA fungerade bra. De flesta av oss trodde att det kalla kriget är historia. 

Småningom svängde pendeln. Ryssland anfaller Georgien 2008. Sedan följer eurokrisen. 2011 blir det oroligt i Syrien. 2014 annekterar Rysslands Krim. Tätt därpå trappas inbördeskriget upp i Syrien och kampen mot av Isis inleds.  Migrationskrisen 2015 är ett faktum. Och inte nog med det. Ett nytt handelskrig mellan stormakterna inleds. Samtidigt hänger Brexithotet som ett dystert moln över Europa. Europa står inför många och stora utmaningar.

Telefonsamtalet den 6 oktober mellan USA:s president Donald Trump och Turkiets president Erdogan skapar ytterligare spänningar. Trumps beslut att dra bort de amerikanska soldaterna ger Rysslands president Vladimir Putin en chans som han inte är sen att utnyttja. Att Turkiet nu samarbetar med en stat som är en potentiell fiende till Nato är häpnadsväckande. 

Vi har snart en ny flyktingvåg. En kris som denna gång måste hanteras bättre än 2015. Europa måste få kontroll över invandringen och en bättre koordinering. Mänskor som verkligen är i nöd måste få hjälp. Men för att undvika den beklagliga mänskosmugglingen måste asylprövningar ske gemensamt vid en yttre gräns. En mera rättvis fördelning av medlemsländernas kvotflyktingar måste också uppnås. 

Vi lever nu i en tid när flera stormaktsledares agerande skapar krishärdar. Jag frågade Merkel om inte tiden börjar vara mogen för ett toppmöte. Merkel svarade utgående från den tyska regeringens tankar, nämligen att EU bör inrätta ett säkerhetsråd för att göra unionen mer utrikespolitiskt handelskraftig. Ett säkerhetsråd kan vara ett nödvändigt verktyg. Men, jag kunde inte låta bli att påminna Merkel om Finlands goda anseende som konfliktlösare. Flera av våra presidenter, inklusive nuvarande president Niinistö, har bevisat att de har förmåga att föra samman stormaktsledare. Att samlas i världens lyckligaste land för överläggningar, bastu- och vinterbad, kunde fungera som läkemedel för flera världshärskare och orosmakare.