Frid på jorden, till människor hans välbehag?

      Kommentarer inaktiverade för Frid på jorden, till människor hans välbehag?

Vanligen förkunnas oss Julens budskap med ovannämnda ord. Julevangeliet har läst i kyrkor och hem och jultablåer har förevisats i samband med skolornas julfester. Men när vi ser på vad som händer runt om kring oss i vår värld är vi tvungna att konstatera att det inte råder fred överallt.

För ett par veckor sedan bad FN om ett stöd på 13,4 mrd euro. Det är den största stödinsamlingen i historien. Pengarna skall användas för hjälp och stöd till sammanlagt 60 miljoner mänskor i nöd.

År 2014 har innehållit ovanligt många kriser samtidigt, med konflikter bl.a. i Syrien, Ukraina och Israel. Kriserna kan också ses som politiska intressekonflikter, vilket medför att de är både komplicerade och långvariga.

För någon vecka sedan antog EU-parlamentet en resolution där man ”i princip stöder erkännandet av Palestina som stat”. Att ensidigt erkänna Palestina som en självständig stat är ingen lösning på krisen i Mellersta-Östern, utan kan istället försvåra krisen.

Finland bör avhålla sig från att erkänna Palestina, så länge de båda parterna inte uppnått samförstånd via förhandlingar. Hamas, som är med i den palestinska regeringskoallitionen motsätter sig en fredlig lösning och i organisationens grundstadgar hänvisas fortfarande till målsättningen om att förgöra Israel som stat. Europeiska Unionen bör inte eftersträva en ny stat i Mellersta Östern som består av en administration vars ideologi bygger på terroristiska principer. Istället bör Finland och EU eftersträva en fortsättning av fredsförhandlingarna.

På tröskeln till det nya året får vi be att Gud som är Allsmäktig leder oss i arbetet för rättvisa och fred, i vårt eget land, såväl som i världens krisområden.