Ljusglimtar inom eurozonen

      Kommentarer inaktiverade för Ljusglimtar inom eurozonen

Senaste veckoslut deltog jag i ett möte i Madrid. Representanter från de Europeiska Folkpartierna och Kristdemokraterna deltog och värd för mötet var premiärminister Mariano Rajoys center-högerparti Partido Popular. Mötet var intressant ur två perspektiv. Finns det ljusningar i sikte inom eurozonen och vågar man tro på de positiva signaler som hörts från Spanien de senaste veckorna?

Spanien har genomlidit en fem års kris med en sprucken fastighetsbubbla och rekordhög arbetslöshet. Den spanska detaljhandeln har gått nedåt tre år i följd. För bara ett år sedan behandlade vi i riksdagen den spanska regeringens ansökan om ett 100 miljarders stödpaket, som syftade till att rädda banksektorn. Den spanska statsskulden var då inte ännu katastrofalt hög, i relation till deras BNP, men räntan på statslånen sköt i höjden, bl.a. på grund av problemen på fastighetsmarknaden. I slutet av året visade det sig dock att Spanien behövde låna endast 41 miljarder, istället för begärda 100 miljarder euro.

På hösten 2012 såg vi i regeringen och i stora utskottet mycket allvarligt på situationen. Ifall Spanien skulle ha varit tvungen att begära nödlån från stabiliseringsfonderna, också för statslånens del, skulle resurserna inte på långt när ha räckt till. Faran för att eurozonen skulle spricka, var i det skedet verkligen överhängande.

För en dryg månad sedan meddelade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, att de är ute ur recessionen. Senaste veckas ekonomiska rapporter bekräftade den spanska statsministerns prognos. Spanien nådde tillbaka till tillväxt under det tredje kvartalet, efter två och ett halvt år av krympande ekonomi. Men tillväxten är ännu på en låg nivå och återhämtningen går i sakta fart. Beskedet innebär trots allt Spaniens första positiva tillväxtsiffra, sedan det första kvartalet 2011. En starkare spansk export ligger bakom vändningen, enligt Spaniens centralbank Banco de España. Industristatistik pekar också mot att förstärkningen fortsätter.

Under helgens möte hade vi möjlighet att diskutera Spaniens och eurozonens utmaningar. Både premiärminister Mariano Rajoy och utrikesminister José Manuel G. Margallo såg ljus i tunneln. Den spanska regeringen har målmedvetet gått in för att rekonstruera landets ekonomi och genomför reformer, som visserligen smakar som en besk medicin folket, men är nog så nödvändiga. Och en majoritet av Spanjorerna verkar ha insett behovet av reformerna. En vändning till det bättre inger hopp om bättre tider också för grannlandet Portugal. Är då eurokrisen över? Nej, det återstår ännu mycket arbete i många EU-länder, förrän eurozonen återvinner sin konkurrenskraft och tillväxten tar fart. Men en ljusning verkar vara i sikte och förr eller senare borde det leda till positiva effekter också för vår exportberoende industri.