Soloutspel av ministrar

      Kommentarer inaktiverade för Soloutspel av ministrar

Det är sex månader tills nästa riksdagsval. Förutsatt att vår smala majoritetsregering håller samman. Närheten till valet märks i mediespelet. En del ministrar öppnar diskussioner som inte har förankring i regeringen.

Sveriges statsminister Stefan Löfven deklarerade för två veckor sedan att Sverige avser att erkänna Palestina som stat. I Israel befarade man att Sveriges agerande sprider sig. Tyvärr besannades det redan under förra veckan när utrikesminister Tuomioja spekulerade om att de Nordiska länderna brukar göra gemensamma linjedragningar i dessa ärenden.

Finland har följt EU:s linje, som innebär att man erkänner en palestinsk stat enbart om och när det uppnås ett fredsavtal mellan Israel och den palestinska parten. Detta förutsätter att den Palestinska myndighetens ledarskap och Hamas erkänner Israels rätt att existera som judisk stat. Hittills har vi inte sett ett enda bevis för det. Hamas är en terrororganisation vars uttalade mål är att utplåna Israel.

Det var bra att president Niinistö rätt snabbt gick ut och konstaterade att Finland inte följer Sveriges linje, utan fattar egna beslut.

Sveriges linje är ett svek, inte enbart gentemot Israel, utan också i förhållande till EU:s linje i frågan. Att erkänna en odemokratisk palestinsk stat, som saknar äkta förståelse och respekt för mänskliga rättigheter och samexistens med sin judiska granne, sänder också ett mycket oroande budskap till Europa. Ett budskap som innebär ett stöd till terrorister och som gynnar antisemitism. Därför bör inte Finland erkänna Palestina som stat, så länge som Hamas mål är att utplåna Judarna och Israel.

Ett annat soloutspel i förra veckan var finansminister Rinnes förslag om att skärpa kapitalbeskattningen. Rinne sade i en tidningsintervju att det skulle göra skattebasen mera omfattande och skulle skapa möjligheter att fundera över lättnader av inkomstbeskattning.

Jag är av definitivt av annan åsikt. Vår skattegrad är redan hög och vi har inte längre råd med förhöjningar. Det bör noteras, att när beskattningen av förvärvsinkomster och kapitalinkomster differentierades, var skattesatsen för kapitalinkomster 25 procent. Nuvarande skattesatser för kapitalinkomster är 30 procent och 32 procent, alltså skillnaden är redan betydande. Enligt ett arbetsdokument, som Europeiska Centralbanken publicerade redan år 2010, framgår att höjningar av kapitalinskatten inte inbringar några mera skatteinkomster för Finland. Höjningen av kapitalskatten är inte lösningen för att öka statsintäkterna. Istället skulle det förvärra läget för företagen som redan har det svårt.