Unga jordbrukare utanför miljöstödförbindelser

      Kommentarer inaktiverade för Unga jordbrukare utanför miljöstödförbindelser

Jag lämnade i fredags ett skriftligt spörsmål gällande nya miljöstödsförbindelser år 2012. Maaseudun Tulevaisuus skrev på onsdagen den 22.2 att jord- och skogsbruksministeriet förbereder som bäst en förordning som ställer nya jordbrukare utanför möjligheten att göra miljöstödförbindelser.

Jag är speciellt bekymrad över sådana gårdar som nyligen har gått genom generationsväxling efter en paus med odlingen på gården.
Om någon, till exempel, har hyrt ut åkrarna på gården när gårdsägaren har avstått från jordbrukandet, har gården nu ingen miljöstödsförbindelse, som man skulle kunna överföra till den unga gårdsägaren. Ifall ministeriet nu besluter att nya förbindelser inte görs det här året, har nya jordbrukare i praktiken inga möjligheter att få miljöstöd, även om gården har åkrar som är dugliga till stöd.

Förordningen kom oväntat både till jordbrukare och till rådgivningshåll. Därför har det inte varit möjligt att beakta den i räntabilitetsräkningar för de gårdar som nyss har börjat sin verksamhet. Mängden av gårdar som drabbas av förordningen är kanske inte så stor, men en sådan här oförutsebart förändring ett hårt bakslag för en begynnande jordbruksföretagare.
Det är nog viktigt att utveckla stödvillkor, men jordbrukare borde kunna lita på lagstiftarens följdriktighet när det gäller tidtabellen för nya villkor.