Vi står inte skyddade från vintervinden då världen stormar

      Kommentarer inaktiverade för Vi står inte skyddade från vintervinden då världen stormar

Riksdagens vårsession har fått en fartfylld start. En van politiker kunde förvänta sig att upptakten inför nästa riksdagsval så småningom inleds. Däremot var det mera utmanande att förutse att nyhetssidorna i den här utsträckningen skulle fyllas av ytterst allvarliga nyheter från Europa. 

Jag talar givetvis om det spända läget mellan Ryssland och Ukraina. Över en natt fick västvärlden lära känna begreppet ”finlandisering” när Macron kläckte det ur sig i veckan. Att Europas säkerhet hotas av vår östgranne väcker naturligtvis diskussion även hemma i Finland, till och med i den grad att uttalandena rejält överskrider gränserna för vad som är lämpligt.  Ordförande för riksdagens utrikesutskott Mika Niikko tweetade i tisdags att Macron eller någon annan offentligt borde säga att Ukraina inte kommer att gå med i Nato. Att på ett sådant sätt inkräkta på Ukrainas suveränitet och avvika från Finlands utrikespolitiska linje är allt annat än sakligt. Lyckligtvis insåg Niikko sitt misstag och meddelade senare rakryggat om sin avgång som ordförande i utskottet.

Samtidigt drabbas många européers plånböcker av stigande bränsle- och energipriser. Också här hemma. Att vardagen plötsligt blir dyrare, långt på grund av andra länders osmarta beslut, har många finländare svårt att acceptera. Jag delar frustrationen. Det är orättvist och ofattbart att finländska låginkomsttagare tvingas räkna slantarna för att räkna ut om man har råd att knäppa på bastun, ha på värmeelementen i februari, eller ta bilen till jobbet. Majoriteten av finländarna bor inte i ett höghus intill en spårvagnshållplats, med en fast bastuavgift som ingår i bolagshyran. Tyvärr verkar regeringen inte kännas vid verkligheten.

Regeringen, om någon, borde dela den allvarliga oron för att allt fler finländare snart måste dra på sig ett extra par yllesockor och låta bilen stå i garaget. Under coronapandemin har vänsterregeringen inte varit blyg med att presentera tilläggsbudgeter för att täcka kostnader som plötsligt dykt upp. Trots att många redan under en längre tid varnat för de skenande energi- och bränslepriserna, har regeringen inte reagerat. Genom att delta i interpellationen om bränsle- och elpriserna vill Kristdemokraterna försäkra sig om att regeringen tar energikrisen på allvar i vårens klimat- och ramförhandlingar. 

Världen stormar på flera fronter och det får ringar på vattnet även för oss finländare. För oss politiker är den utmanande uppgiften att samtidigt inse stundens allvar och ändå sitta lugnt i båten.